MØNSTERBRYDER
Er det overhovedet muligt at bryde med mønstre, der er så grundlagte i én, at de nærmest er blevet en del af éns personlighed. Og hvordan påvirker det den enkelte at slippe taget i så stærke indlærte overbevisninger? Dette er temaer, der tages op i mit foredrag om mønsterbrydning. Gennem en levende, engageret og personlig beretning, får du et indblik i, hvordan jeg i årevis måtte kæmpe mig til personlig frihed i et moderne sekulariseret samfund udenfor “Sandheden”.
For få år siden brød jeg med hele min fortid. En uundgåelig konsekvens, hvis jeg skulle være tro over for mig selv. I mit foredrag vil jeg forsøge at give et indblik i, hvordan det er at vokse op indenfor rammerne af en religiøs fundamentalistisk trosretning, og jeg vil fortælle dig min personlige historie om, hvor krævende det er, at skulle lære helt nye tanke- og handlemønstre i en demokratisk og pluralistisk virkelighed, hvor enhver er fri og ansvarlig for sig selv og fællesskabet.
Fundamentalistiske religiøse samfund udøver en benhård selvjustits, der vil komme bag på de fleste udenforstående. Den er ofte raffineret, kan være umiddelbart uigennemskuelig og kan tage sig harmløs ud, men den har altid voldsomme konsekvenser for disse samfunds medlemmer. Tanker, følelser og handlinger som burde betragtes som basale og naturlige bliver skippet til fordel for loyalitet over for en hård og straffende gud og et utopisk fremtidshåb, som man har tolket sig frem til gennem bibelen.
De fleste danskere tager afstand fra den fundamentalistiske religiøsitet der kommer “udefra”. Vi føler vores grundlovssikrede frihed og vore menneskerettigheder truet af “de fremmede”, men realiteten er, at mange danske børn og unge også vokser op i forskellige sociale og religiøse sammenhænge, hvor de ensrettes i tanke og handling.
Sammenhænge hvor det frie valg og den enkeltes udvikling og selvstændighed ikke er et personligt anliggende. En virkelighed, hvor egne naturlige behov og ønsker er noget, man skal forsøge at bekæmpe. “Sandheden” om alle livets forhold bliver dikteret, og intet af dette kan diskuteres. At vokse op indenfor rammerne af en sådan lovreligion, er mange danske børn og unges grundvilkår, og disse vilkår præger i høj grad deres personlighedsdannelse. Tanker, følelser og handlinger formes og disse danner mønstre i sindet der er svære at bryde.
En del af mit foredrag vil handle om, hvordan man som udenforstående kan støtte børn og unge, der vokser op i fundamentalistiske miljøer. Da disse børn/unge ofte isoleres fra anderledes tænkende, kan de f.eks. virke lukkede og afvisende over for andre børn og pædagoger i daginstitutioner og det samme gælder overfor klassekammerater og lærere i skolen.
Det er vigtigt, at pædagoger og lærere er opmærksomme på dette, for børnene har i den grad behov for, at der rækkes en hånd ud imod dem, så de får mulighed for at åbne sig, og møde det virkelige livs mangfoldighed.
Foredraget tager endvidere afsæt i bogen “Vorherres lille vidne” – ledsaget af powerpoints og billeder.